Kratka do OI - chcę zamontować

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mkaminski100
    Classic
    • 2007
    • 9

Zamieszczone przez Purchawa
    Rozumiem, ze ma byc on podforum ogolnego? Czy oddzielnym forum?
    IMO podforum ogólnego, zeby nie rozciągać niepotrzebnie strony głównej.
  • Sławek
    Classic
    • 2006
    • 29

Witam.
    Wszystko co na forum kratek dotyczy to demontaż i to głównie w aspekcie policyjno-prawnym. A ja chcę kratkę zamontować do Octavi 1 Kombi. Wolę to niż bagażnik z walizami na dachu, czeka mnie latem wiezienie dzieciaków z dużą ilością gratów, a walizą w łeb to nikt nie chciałby dostać jak wiadomo. Znalazłem nawet taką kratkę na Alledrogo, ale czy krata od hatchbacka pasuje do kombi? Po drugie czy montaż wymaga jakiś głębszych lub niszczących (tapicerka, dziury) przystosowań, bo po wakacjach zdemontuję toto.
    Jak na złość w mojej okolicy nie ma żadnej Octy z kratką, a głupio kogoś zatrzymywać na ulicy. W serwisach też nie wiedzą "bo takie już przychodziły".
    Pomożecie?
    O1 1.9 TDI Kombi

Komentarz

• Paweł T
      Elegance
      • 2006
      • 784

kratka od hatchbaka jest inna, niższa. Montuje się ją w dwa otwory w tym progu na początku bagażnika i dwa gniazda śrub na bokach w okolicach zatrzasków siedzeń. Jeśli nie miałeś kratki, to nie masz tych miejsc mocowania.
      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Ale po co montowac Wystarczy ja wlozyc i oprzec o fotele, nic sie nie stanie. A co na to Policja, a no nic, nigdzie nie jest zabronione wozenie czegos takiego w aucie.

Jak sie ja skreci, to potem bedzie piszczec, trzeszczec i generalnie zdenerwuje, a tak dziwne dzwieki w duzym stopniu sie redukuja
        Spritmonitor.de

Komentarz

• endryu
          RS
          • 2006
          • 3773
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A może będzie lepiej zamontowac "sznurkową"-elastyczną, którą w razie potrzeby można zawiesic lub zdjąc.
          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
          =================================================

Komentarz

• b707
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1272

Zamieszczone przez Maicroft
            Ale po co montowac Wystarczy ja wlozyc i oprzec o fotele, nic sie nie stanie. A co na to Policja, a no nic, nigdzie nie jest zabronione wozenie czegos takiego w aucie.

Jak sie ja skreci, to potem bedzie piszczec, trzeszczec i generalnie zdenerwuje, a tak dziwne dzwieki w duzym stopniu sie redukuja
            U mnie na piszczenie doskonałym patentem były uszczelki chydrauliczne lub krązki ze skóry... na rok dwa wystarczy... ale ostatnio nie chciało mi się kombinowac i zdemontowałem :szeroki_usmiech

zgadzam się z endryu taka sznurkowa może byc praktyczniejsza... A i Octa kombi ma chyba mocowania przewidziane do takiej kratki...

pzdr
            Adam

Komentarz

• Sławek
              Classic
              • 2006
              • 29

thx za odp. Czyli ta kratka odpada, obej żałem zresztą dziś sobie Oktę hatch i ewidentnie musi być inna kratka, jest tam dużo niżej.
              Siatka odpada. Chcę to zamontować by było bezpiecznie w razie ostrego heblowania albo, tfu, dzwonu. Pewnie że nie zakładam że coś się stanie. Ale siatka elstyczna to na walizkę nie pomoże. To samo uważam że nie zadziała (w najgorszym razie) krata tylko wstawiona za fotele, nie będę sprawdzał na swoich dzieciach czy zaczepy wytrzymają zwiększone obciążenie gratami. Nie zrozumcie mnie źle, ja nie zakładam wypadku. Ja tylko nie mogę tego wykluczyć. Gdybym mógł, to bym sobie i Wam d... nie zawracał :-)
              Czy punkty mocowania to przewiercona i gwintowana blacha (profile), czy są tam jakieś specjalne wstawiane np nakrętki itp?
              O1 1.9 TDI Kombi

Komentarz

• Martin-1975
                Ambiente
                • 2007
                • 189

Myślę , że roleta ze zwijaną siatką wystarczyła by w zupełności.
                Zamieszczone przez Sławek
                było bezpiecznie w razie ostrego heblowania albo, tfu, dzwonu.
                - myślę , że oryginalne produkty mają odpowiednie atesty, a więc i wytrzymałość. Ostatnio oglądałem taką roletę z siatką i wyglądała całkiem solidnie. Wydaje mi się , że system zwijania i blokowania ma podobny do pasów bezpieczeństwa.

Komentarz

• Sławek
                  Classic
                  • 2006
                  • 29

ok, spróbuję gdzieś takie coś obejżeć. Na pewno mniejszy kłopot.
                  O1 1.9 TDI Kombi

Komentarz

• lolorama
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 62

U mnie wyglądało to tak. Tam gdzie jest czerwony kolor mocowanie kratki odbywało się za pomocą dwóch śrub, a tam gdzie jest żółty kolor to w dwa otwory wchodziły bolce. Nie wiem czy te otwory na śruby i bolce są oryginalne czy trzeba je samemu zrobić. Miałem taką kratkę, ale jakiś miesiąc temu sprzedałem na allegro. Pozdrawiam.
                    Dwa moje wielkie szczęścia - Ewa & Tymon.

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

b707, Ja ja czesto klade, bo inaczej to mozna sobie powozic jedynie psa w tym aucie i juz od ponad 4 lat jest nie skrecona. A ten podlokietnik na srodku znitowany na stale rozbawil mnie jeszcze bardziej.
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Sławek
                        Classic
                        • 2006
                        • 29

lolorama, WIELKIE dzięki ! Pobiegłem i troszkę zdemolowałem moją szkodkę:
                        dziury na bolce w poprzecznej belce są
                        nakrętek na boczkach nie ma, jest podłużny otwór dostęp przez taką kształtkę z zapinką od oparcia kanapy. Czyli jakby od tyłu podłożyć odp nakrętkę byłoby ok. (Czy te nakrętki u Ciebie są na stałe?)
                        Czyli da się, trzeba tylko w tapicerce bagażnika zrobić 4 małe otwory!
                        O1 1.9 TDI Kombi

Komentarz

• lolorama
                          Drive
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 62

w czerwone otwory są wsadzone już na stałe tuleje, które są wewnątrz nagwintowane.
                          Dwa moje wielkie szczęścia - Ewa & Tymon.

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

Zamieszczone przez Maicroft
                            b707, Ja ja czesto klade, bo inaczej to mozna sobie powozic jedynie psa w tym aucie i juz od ponad 4 lat jest nie skrecona. A ten podlokietnik na srodku znitowany na stale rozbawil mnie jeszcze bardziej.
                            Ja mam autko kupione w 2001... ale wyprodukowane w ostatnim tygodniu grudnia 2000 dzięki czemu załapałem sie na wersje 5 osobową :P i tak tez mam w dowodzie

Ale zgodzę sie do wożenia psa idealna jest
                            pzdr
                            Adam

Komentarz

• wojtass
                              Rider
                              • 2007
                              • 473

a ja jestem zainteresowany tak roleta zwijana tylko mam pytanko o montaz.
                              Otóż dolną część wiem ja się montuje ( w zaczepy ktore sa w tylnych fotelach ) ale góra ?
                              Nie mam żadnych uchwytów pod sufitem.

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Co do piszczenia kratek, ja ostatnio kupilem tacie, co prawda do Berlingo, takie krazki ze sklepu komputerowego do wyciszania kompa ...

wsadzilem to pod srube i pod kratke ... Masakryczny efekt, cichosza doslownie

Ta krazki sa okragle typu B, elastyczne takie, cos jak sprezyna. Placilem 5 zl od sztuki
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Mati_81
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 24

Witam
                                  Podpinam się pod temat a dokładnie chodzi o to czy może ktoś montował kratkę w OI kombi jeżeli wcześniej jej nie było (czy trzeba coś przerabiać a może jest P&P)
                                  Drugie pytanie ktoś wie gdzie można kupić tą rozwijana siatkę bo pytałem w salonie i oni tego nie maja.
                                  Jest moze ktoś chętny pozbyć sie tej kratki lub pożyczyć na tydzień głównie z okolice Krakow-Zakopane
                                  Dzieki

[ Dodano: Sro 21 Kwi, 10 00:46 ]
                                  Wiem że to stary temat ale może ktoś ma pożyczyć

Komentarz

Pracuję...